שיאצו לטיפול בכאב

מפגש בין הידע המדעי העדכני עם הידע הרפואי הקדום הולך ונעשה פופולארי, ומוליד שילובים מעניינים ומרעננים, כאשר אחד הענפים המשמעותיים ביותר שנוצר משילוב עולמות אלה הינו תחום השיאצו. פה ארחיב אודות שיטת טיפול זו, החל ממקורות הטיפול, למי הוא מתאים וכיצד הוא מתבצע בפועל.

מפגש בין הידע המדעי העדכני עם הידע הרפואי הקדום הולך ונעשה פופולארי, ומוליד שילובים מעניינים ומרעננים, כאשר אחד הענפים המשמעותיים ביותר שנוצר משילוב עולמות אלה הינו תחום השיאצו. פה ארחיב אודות שיטת טיפול זו, החל ממקורות הטיפול, למי הוא מתאים וכיצד הוא מתבצע בפועל.

שיאצו לטיפול בכאב

אז מה זה שיאצו

מקורו של השיאצו בראשית שנות ה-20 ביפן, אז החלו התושבים היפנים להיחשף למדינות ולתרבויות זרות. פירוש המילה "שיאצו" ביפנית היא "לחץ של האצבעות", והוא נובע מדרך הטיפול המקורית אשר התבססה על הפעלת לחץ במקומות שונים בגוף המטופל באמצעות האגודלים. שיטת טיפול זו מתבססת על עקרונות הרפואה הסינית העתיקה, ומשלבת בתוכה את החידושים המדעיים של העולם המערבי. קיימות מספר אסכולות שיאצו השונות זו מזו במשקל שהן מייחסות לכל אחד מהצירים הללו.

עקרונות הרפואה הסינית בקצרה

הרפואה הסינית מתארת 14 צינורות עיקריים הקרויים "מרידיאנים", המובילים את זרימת האנרגיה (צ'י) בגופנו. את המרידיאנים העיקריים ניתן לסווג לשניים מרכזיים העוברים במעלה גופנו, ויתר ה-12 מחולקים בין האיברים השונים. המרידיאנים מחולקים ליין ויאנג, היוצרים את האיזון בין פנים הגוף לחלקו החיצוני, ויוצרים התאמה ואיזון בין זוגות האיברים המקבילים. קיימים גם מרידיאנים "מיוחדים" האחראיים על תפקידים ספציפיים כמו מערכת החיסון (הצ'י המגן) וכדו'.
במצב בריא מתקיימת זרימת צ'י רציפה וחלקה, ואילו בעיות בריאותיות מעידות על בעיות בזרימת הצ'י בגופנו עקב סתימה או עודפי אנרגיה במקומות שונים. תחושת הכאב נועדה לאותת לנו שקיימת בעיה בזרימת האנרגיה, כך שלא די לטפל בסימפטומים בלבד.

באיזה מצבים רפואיים מומלץ לפנות למטפל שיאצו

טיפול בשיאצו עשוי להתאים למגוון רחב מאד של כאבים ובעיות, ונרשום את חלקם בלבד:

  • כאבים כרוניים – כאב הקיים מספר חודשים
  • כאבי שלד – כאבי גב או מפרקים
  • תחושת עייפות כללית
  • בעיות עיכול
  • כאבי ראש
  • בעיות הורמונאליות
  • תחושת סטרס או דיכאון
  • בעיות גניקולוגיות

איך שיאצו יכול לעזור לטיפול בכאב

בשלב ראשון עורך המטפל תשאול מקיף לאיתור הבעיה שמתבטאת בכאב. הבעיה עשויה להיות אורח חיים לא מאוזן, תחושת לחץ, תנועות גוף שאינן נכונות, תזונה לקויה, הרגלים בעייתיים וכדו'. לאחר איתור הבעיה ניתן לגשת לשלב הטיפול. הטיפול מורכב מהפעלת לחץ באמצעות האגודלים או כפות הידיים על צמתים מרכזיות, לפתיחת המרדיאנים ולשחרור זרימת האנרגיה. טיפולים רבים משלבים גם מתיחות או הנעה מפרקית להגברת זרימת הדם ולהגברת התחושה העצבית של המטופל.

איך נראה טיפול שיאצו ממוצע

אורכו של הטיפול משתנה בהתאם למטרת הטיפול, והוא נע בין חצי שעה לשעה וחצי. הטיפול נעשה בביגוד מלא של המטופל, ועל כן כדאי להגיע בבגדים נוחים וגמישים. במהלך הטיפול המטופל שוכב על מזרון בעוד המטפל מפעיל לחץ על איברים שונים בהתאם לסוג הטיפול, ובהתאם לגוף המטופל. הטיפול כולל על פי רוב מספר תנוחות ומצבי שכיבה שונים, וכולל הפסקות ריענון או מתיחות מעת לעת. במקרים מסוימים ניתן לבצע את הטיפול בישיבה, או בשכיבה סטטית בלבד.

מי מתאים לטיפולי שיאצו

הטיפול בשיאצו אינו מכאיב ואינו עשוי לגרום לפציעות או לתופעות לוואי. מסיבה זו הוא מתאים לכלל האוכלוסייה, גם לילדים קטנים או לאנשים בעלי רגישות לכאב. בנוסף, טיפולי שיאצו מתאימים לנשים בהריון, ורופאים רבים ממליצים על טיפולי שיאצו לשיפור ההרגשה הזמן ההיריון ולהגברת זרימת הדם המועילה לאם ולעובר כאחד.
עם זאת, חשוב לציין שבמצבים דלקתיים חמורים או פצעים יש להתייעץ עם מומחה להבנת צורת הטיפול הנכונה, על מנת למנוע החמרה.

איך בוחרים מטפל שיאצו

לאדם הממוצע קשה לבחון את רמתו המקצועית של המטפל, ועל כן כדאי להתבונן בדברים הבאים:

  • ניסיון – ניתן לברר אודות רמת הניסיון של המטפל. כמובן שניסיון אינו מבטיח איכות, אולם פעמים רבות מטפלים מנוסים יודעים לזהות בעיות דקות, ולהתאים את הטיפול ברמה טובה.
  • המלצות – נסו לברר עם חבריכם הקרובים האם הם התנסו בטיפול בשיאצו בזמן האחרון והאם הם ממליצים על המטפל שלהם.
  • פרטי VS קופת חולים – כמובן שלא ניתן להכריע דילמה זו באופן חד משמעי, וכל צד מחזיק ביתרונות וחסרונות. בהכרעה זו ישנם שיקולים כלכליים ומקצועיים כמו עלות הטיפול, רמת הציוד של המטפל, זמינות התורים, רמת היחס האישי שניתן וכדו'.
  • אווירה בחדר הטיפול – שיאצו לטיפול בכאב מתייחס הן להיבט הפיזי והן להיבט הנפשי. הגוף צריך להיות בהרפיה גמורה במהלך הטיפול, הרפיה הנובעת מרוגע נפשי ותחושת שלווה. חשוב לבדוק האם חדר הטיפולים משרה אווירה נעימה ושקטה.
  • התייחסות אישית – בניגוד לרפואה המערבית, הטיפול בשיאצו מתייחס לכל מטופל באופן אישי על פי תכונות האישיות שלו. חשוב לשים לב האם המטפל מתייחס אליכם בצורה אישית, או שהוא פועל על פי סכמה מונוטונית לכל המטופלים במידה שווה.
  • תחושת בטן – הפרמטר האחרון אמנם אינו ניתן להגדרה, אולם הוא משמעותי מאד. מטפל אשר יוצר אצלכם תחושה לא נעימה – בין אם כתוצאה מהדברים שהוא אומר, פעולות שהוא עושה, שפת הגוף שלו או כל דבר אחר – אל תהססו להחליף. הטיפול חייב להתאים לכם בצורה אישית, כך שטיפול שאינו משאיר אצלכם תחושה טובה כנראה לא יהיה יעיל.

סיכום

אנחנו מאמינים שכל אדם יכול להנות מהטיפולים שיש לרפואה המשלימה להציע, בין אם מדובר בטיפול בכאבים ובין אם מדובר בטיפול המונע את הופעתם של הכאבים מלכתחילה. במרפאה של זיו מאיר תוכלו לקבל טיפול מקצועי במגוון תחומי הרפואה המשלימה – בין אם מדובר בשיאצו, דיקור יפני או טיפולי כאב נוירופטיים – אצלנו תקבלו את הטיפול המתאים ביותר עבורכם, תוך הקפדה על יצירת חוויית טיפול נעימה ומרגיעה אשר תסייע לכם בתהליך הריפוי באופן עמוק ואיכותי.